Grondstoffen en productieproces

Voor het brouwen van Us Heit-speciaalbieren wordt uitsluitend gebruikt gemaakt van natuurlijke ingrediënten: geselecteerde granen als gerst en tarwe, hop voor een kruidig aroma, zuiver water en biergist.

schonerij en pletterij

Als we bier gaan brouwen, begint het proces met mout. Mout is gerst dat bij een boer uit onze directe omgeving is gekocht. De gerst wordt in grote bakken gelegd. Dit gerst welt op, vervolgens wordt het op kiemvloeren gelegd, waardoor een worteltje ontstaat. Vervolgens wordt de gekiemde gerst gedroogd, ook wel eesten genoemd. Eesten gebeurt in principe met gewone warme lucht. Maar er kan ook rook aan de luchtstroom worden toegevoegd. Het mout neemt de geur van de rook op en dat proef je uiteindelijk in het bier of het gedestilleerd. De aard van de rokerigheid wordt bepaald door de brandstof: turf of hout. Soort en kwaliteit - bijvoorbeeld berk of beuk - leveren ook hier weer een scala aan smaakmogelijkheden op. Hoe zwaarder je de mout eest, hoe donkerder de mout. Bij bokbier gebruiken we heel donkere mout en bij pils of blondbier gebruiken we heel lichte mout.

mouterij

Omdat we het moutproces helemaal zelf in de hand hebben, voegen we echter méér aan het product toe dan alleen een unieke smaakcomponent. Wij willen vooral het unieke karakter van ons product onderstrepen. En dat zit, naast de smaak, met name in kwaliteit als 'streekgebonden', 'zelfgemaakt', 'biologisch' en 'duurzaam geproduceerd'. Zelf mouten brengt al die kwaliteiten onder handbereik. Wij betrekken gerst van boeren uit de directe omgeving. Voor de warmteproductie in onze combi-moutmachine maken wij gebruik van biomassa. Dat is milieuvriendelijk en duurzaam. Door verstandig inkopen en combineren van ingrediënten kunnen wij ons product een absoluut uniek regionaal karakter meegeven.

brouwerij

Eerst gaan we een beslag maken van mout en water. We beginnen bij een temperatuur van 40°C en eindigen bij een temperatuur van 78°C. Dit proces duurt ongeveer drie uren. In die periode kunnen zetmelen omgezet worden door enzymen naar een suikeroplossing. Wanneer het beslag klaar is, wordt die verpompt naar de klaringskuip. In de klaringskuip zitten zeefplaten. Hieronder tappen we vrij heldere moutsuiker af. Wat er over blijft in de klaringskuip, het kaf of kiemdeeltjes wordt nagewassen met heet water. De klaringskuip staat hoger dan de kookketel, omdat dan de suiker onder vrije val naar de kookketel kan worden geloodst.

hop

De wort wordt dan vervolgens gekookt. Intussen wordt er dan hop bijgedaan. Naast het pand van de brouwerij is begin 2014 een stuk grond ontgonnen, waar Aart van der Linde nu een hoptuin heeft ingericht. Hij heeft een aantal soorten hopplanten geselecteerd, die een heerlijke hopbittersmaak, met een fris, 'kruidig’ hop aroma aan onze Us Heit bieren zullen geven. Hop is dé smaakmaker en maakt het bier houdbaar. Hop is een moerbei-achtige klimplant, van de canabiscaea-familie, die wel 6 meter lang kan worden. Uit de tapvormige bloesem ontwikkelt zich de eivormige, groengele hopvrucht, waaraan talrijke kliertjes zitten, die hopbitter (lupuline) in zich hebben. De hop is tweehuizig, d.w.z. een mannelijke en een vrouwelijke plant. Bij de hopteelt is alleen de vrouwelijke plant van belang. Na het koken wordt de vloeistof naar de koeler verpompt. Als het bier dan op temperatuur is gebracht, wordt het bier naar de gistruimte verpompt.

Reportage van TV Bolsward over de eerste hopoogst van onze eigen hoptuin.

lagertanks

In de gistruimte is het altijd 20°C. Als de suiker gekookt is en het brouwproces volbracht, dan komt het in tanks terecht. Vervolgens wordt onze gist toegevoegd aan de vloeistof. De gist is een belangrijke grondstof en het geheim van de bierbrouwer. Het bier wordt hier dan vier dagen op een temperatuur van 20° gehouden. Daarna wordt het bier door middel van leidingen naar de lagerruimte geleid. De vergistingsruimte wordt tevens gebruikt voor de navergisting.

afvullijn

De flessen worden vervolgens afgevuld met de afvulmachine. Als de flessen afgevuld zijn, worden ze weer naar de vergistingsruimte gebracht om na te vergisten. Het navergisten duurt ongeveer één week. Het jonge bier wordt nu naar de lagerruimte vervoerd. Hier blijft het bier één tot twee weken in tanks zitten. De gist zakt dan naar de bodem en het bier wordt dan helder. Ondertussen bindt de koolstofdioxide zich aan het bier. Bij 8°C bindt de koolstofdioxide goed aan het bier. Als het proces is voltooid, wordt het bier door middel van slangen naar de afvuller gebracht.

whiskyvaten

In feite is de afvulmachine een lopende band waar de fles diverse handelingen ondergaat. Na de schoonmaak, glijdt de fles over een transportband naar de vulcaroussel. In deze caroussel wordt de fles achtereenvolgens onder druk gebracht met koolzuurgas, gevuld met bier en afgesloten met een kroonkurk. Daarna wordt de fles voorzien van een etiket en de grote flessen wikkelen we met de hand.